Trækstien
Gå i fodsporet af 1800-tallets pramdragere langs Gudenåen i et varieret og til tider svært tilgængeligt landskab
Udgivet d. 4. juli 2020.
Info
Længde: 3-4 dages point to point hike
Sværhedsgrad: Moderat
Distance: 70 km
BEMÆRK! Denne rute er ikke altid tilgængelig pga. vandstanden i Gudenåen. Læs mere under “Tid på året”.
Transport
Hvis du er i bil, kan bilen parkeres vest for Silkeborg St. på en større gratis parkeringsplads. Det er 1,7 km væk fra trailstart. Der er også parkering lige ved trailstart på Sølystvej 7. Fordelen ved at parkere ved Silkeborg St. er hurtigere adgang til bilen, når du kommer tilbage fra Randers med offentlig transport. Hvis du starter i Randers kan bilen parkeres mellem trailstart og Randers St. på Gasværksgrunden. Det er gratis og nemt at tilgå. Er du med offentlig transport stopper både tog og busser ved Silkeborg St. Herfra kan du tage flere bybusser, som kan bringe dig tættere på trailstart, hvis du ikke vil gå de 1,7 km. I Randers er det ligeledes nemt med tog og busser fra henholdsvis togstationen og rutebilstationen. Bemærk at disse steder ikke er placeret samme sted i byen, men begge dog inden for få minutters gang til trail. Bus 73 får dig tilbage til Silkeborg fra Randers på under 2 timer.
Trail start og navigation
Ruten starter i Silkeborg i krydset mellem Ansvej og Borgergade, hvor et informations kort er sat op. I Randers starter ruten på det store grønne areal øst for Randers Regnskov. Undervejs på hele ruten er det særdeles let at finde vej. Ruten er godt markeret hele vejen med små blå skilte. Så længe du følger Gudenåen, er du altid på rette kurs. Det er nærmest umuligt at gå forkert. Vest for Bjerringbro er den officielle rute dog blokeret af en lokal lodsejer. Kommunen har her opsat skilte, der fører uden om hans grund. Mellem Tangeværket og Bjerringbro er det mest marker og græsarealer, du går på. Stien følger kanten af markerne, og derfor kan der flere steder være utrolig høj beplantning, hvor tidsler og brændenælder overtager stien.
BEMÆRK. Stykket fra Kongensbro til Fladbro er privatejet, hvor følgende regler gælder:
Færdsel er kun tilladt til fods fra kl. 7 til solnedgang.
Hunde må ikke medtages - undtagen i bynære områder.
Lodsejere kan bedrive jagt, hvis ikke det er til fare for de gående.
Det er ikke tilladt at cykle.
Tid på året
Ruten kan i teorien benyttes hele året rundt, hvis vandstanden i Gudenåen tillader det. Mellem Silkeborg og Kongensbro forventes stien at være tør og farbar cirka 10 måneder om året. Andre steder kan den være mere utilgængelig, våd og mudret. På denne side kan du tjekke vandstanden. Jeg vil anbefale at gå ruten i foråret, da beplantningen langs Gudenåen endnu ikke er blevet for voldsomt. Det kan dog have sin charme at vandre i noget, der minder om en regnskov. Jeg gik turen i slut juni, og mine ben var ikke i tvivl om, at der var tidsler og brændenælder!
Hvor kan jeg overnatte?
Undervejs kan du finde primitive overnatningspladser, campingpladser, shelters, kroer og hoteller ved start og slut. Hvis du vil gå Trækstien på 3 dage, vil jeg anbefale at overnatte ved Kogensbro, 22 kilometer fra Silkeborg. Her findes shelter og teltplads mod betaling. De har toiletter, vand, 5 bålpladser, shelters og kanoudlejning. Du kan endda få leveret mad og fastfood fra den nærmest købmand og pizzaria. Eneste minus er lidt støj fra den nærmeste landevej. Næste overnatning vil jeg anbefale øst for Bjerringbro på en shelter og teltplads, 19 km fra Kongensbro. Her er bålplads og vand. Hvis man er mere bekvemt, ligger der midt i Bjerringbro en teltplads med køkken, bad, vand og grill. Dette sted er også mod betaling. Du kan også forsætte 9 kilometer længere mod Ulstrup på deres shelterplads midt i byen. Det vil gøre sidste dag mere overkommelig kilometermæssigt.
Se alle de markerede overnatningsmuligheder på kortet længere nede med flere informationer.
Mad og drikke
Sørg for at have nok vand med til en hel dag. I Silkeborg findes flere butikker som kan forsyne dig med det hele. Ligeledes i Randers finder du også en del butikker. På ruten kan der handles i Ans, Bjerringbro, Ulstrup og Langå. Du behøver derfor kun at slæbe på mad til højst en dag. Første vandpost efter Silkeborg er ved Kongensbro efter 22 kilometer. Efterfølgende findes der vandposter i de samme byer, som tilbyder indkøb.
Hvad skal jeg pakke?
Se min pakkeliste, og få et overblik over, hvad der er godt at tage med.
På denne tur er det dog ekstra vigtigt at have følgende med:
Lange bukser (beskyttelse mod tidsler)
Ekstra sokker (hvis det er ekstra mudret, vådt eller sumpet)
Min vurdering Trækstien er et dejligt afbræk fra de mere traditionelle ruter i danske skove og åbne marklandskaber. Du følger en smuk å med et rigt dyreliv og kommer igennem et terræn undervejs, som kan minde om Randers Regnskov. Hvis du har tid, vil jeg anbefale at besøge Tangeværket og gå på opdagelse i datidens energiproduktion. Vandstanden i åen bestemmer, om det er muligt at gå ruten, så husk at tjekke op på dette!
Nyttige links
Tangeværket
Vandstanden i Gudeåen