West Highland Way
Oplev det skotske højland på denne storslåede tur. Turen er en af Skotlands officielle “Great Trails” og byder på et blandet landskab med alt fra åbne vidder, tætpakkede skove og højstående bjerge.
Udgivet d. 20 maj 2020.
Info
Længde: 5-8 dage point to point hike
Sværhedsgrad: Moderat
Distance: 154 km.
Elevation gain: 3.155 m.
Transport
Til: Ruten starter i Milngavie, en lille by nord for Glasgow. Oftest kan det betale sig at flyve til Edinburgh og tage videre derfra til Glasgow, da flypriserne er billigere til Edinburgh lufthavn.
Fra Billund flyver Ryan Air direkte til Edinburgh (1 time, 35 min). Hvis du er tidlig ude, kan du få t/r-billetter med check-in bagage for lige under 1.000 kr. Ryan Air flyver ligeledes fra København (2 timer) oftest til en bedre pris. Jeg kom af med ca. 1.200 kr. t/r København med check-in bagage (20 kg).
Hvis du kommer fra København, book da en overnatning i Edinburgh, da flyet lander omkring kl. 23.00. Er I mere end to, der rejser sammen, kan I med fordel benytte jer af en Uber, da prisen ind til midtbyen er cirka det samme som med offentligt transport, og en Uber er langt hurtigere og mere bekvem. En billet med letbanen i Edinburgh (kører hvert 7. minut) ind til midtbyen koster 5,5 pund. En Uber tur kostede os 19 pund for fire mennesker.
En overnatning i Edinburgh kan fås helt ned til 100 kr. per mand. Vi boede på Safestay Edinburgh, og kom af med 104 kr. per mand for et 4-personers værelse med privat bad.
Den efterfølgende dag kan du tage toget fra Waverley Station direkte til Milngavie med et kort stop i Glasgow. Køb en “Anytime Day”-billet på Scotrails hjemmeside, og du vil kunne hoppe af og på toget, som det passer dig på den gældende strækning. Det giver dig mulighed for at stoppe i Glasgow og købe gas til din jetboil. Det er nemlig ikke lovligt at medbringe gas ombord på et fly, hverken i håndbagage eller check-in. Hvis du køber i god tid, kan denne tur fås til 150 kr. per mand for én vej. Du indløser din onlinekøbte billet i en af deres “ticket machines” på stationen med det dankort, som du brugte til at købe billetterne.
Hvis du kommer fra Billund, vil jeg anbefale dig at tage direkte til Glasgow og ligeledes tage en overnatning der, da flyet lander om eftermiddagen. Du vil derfor kunne starte din vandring tidligt den efterfølgende dag. Fra udgang C i lufthanen stopper bussen “AIR”, som kører direkte til Bushanan Bus Station i Glasgow. Turen koster 12,5 pund. I Glasgow kan du taget toget til Milngavie fra Glasgow Central Station for 3,5 pund. Køb billet på Scotrails hjemmeside.
Fra: Når du (forhåbenligt) har gennemført ruten og skal hjem fra Fort William til Edinburgh Lufthavn kan du gøre det med bus eller tog. Bussen er klart det billigste og kan klares for ca. 300 kr. Bemærk dog at turen kan tage helt op til 5 timer og 12 minutter afhængigt af afrejsetidspunketet. Dertil skal der lægges et par timer til i lufthavnen, hvilket til sammenlagt bliver en dagstur. Tjek buspriser og afgange på citylink.
Trail start
Fra togstationen i Milngavie kan du ikke undgå at se skilte, der fører dig til trail start. Turen varer små 5 minutter på gåben. Hvis du mangler at handle de sidste måltider, ligger der en stor Tesco og et M&S supermarked tæt ved. Jeg fandt IKKE en outdoor butik i Milngavie, der solgte gas til min jetboil, så dette måtte jeg ordne i Glasgow. Opad Glasgow Central Station ligger “Adventure1”, hvor gas og andet outdoor gear kan købes. Lille butik, men den har alle de essentielle outdoor ting.
Tid på året
The West Highland Way kan vandres hele året rundt. Dog anbefales det, at kun de mest øvede tager den om vinteren. Den bedste tid at tage ruten på, er i foråret, tidlig sommer eller efterår. Da ruten er den mest populære rute i Skotland, vil du i de første sommermåneder opleve en del andre hikere. Hvis du tager den i foråret, vil du få øje på en del lam og undgå de berygtede “midges”. Midges er en form for irriterende myg, som bliver en landeplage i Skotland hen over sommeren. Når det er værst, kræver det myggenet for hovedet (og en god psyke), for det er en kontant plage, der ikke vil stoppe med at forfølge dig. De bider, og du vil opleve at få en del røde mærker herfra på kroppen. Midges-sæsonen starter i midt juni og bliver gradvist værre hen over sommeren. Jeg tog ruten i start juli, og der havde vi to dage med konstant plage af dem. Det var ikke rart! Læs mere om midges på smidgeup.com og følg med i deres “vejrudsigt” for info om, hvor det er værst. Maj er den tørreste måned i Skotland, hvis du gerne vil undgå regn.
Kræver det tilladelse at vandre ruten?
Nej, det kræver ingen tilladelser. Ruten er åben for alle. Dog skal man være opmærksom på, at det kræver en betalt tilladelse at sove nogle enkelte steder i den fri natur langs Loch Lomond. Det kan du læse mere om og købe på Lochlomond-trossachs.org. Det er dog nemt finde alternativer i dette område, så du behøver ikke søge denne tilladelse.
Overnatning
Hele ruten tilbyder overnatning i mange forskellige former. Lige fra campingpladser, hostels, B&B og hoteller til telt i den fri natur. Hvis du vælger at bo på hotel, hostel eller B&B anbefaler jeg, at du booker det i god tid. Gerne 2 måneder i forvejen. Der er generelt mere plads på campingspladserne og god plads i naturen. Vær påmærksom på “No Camping Zone” langs Loch Lomond søen mellem marts og oktober Det er et større område, hvor det ikke er tilladt at slå telt op i den fri natur, men udelukkende kun på oprettede campsites. Det kan medfører kæmpe bøder, hvis det ikke overholdes. No Camping Zone har derfor også betydning for, hvor langt du skal gå, hvis du vælger at sove i telt hele vejen.
Hvor mange dage du vælger at gå ruten på, har stor betydning for, hvor du skal vælge at overnatte. Følgende oversigt kan give dig et overblik over områderne og distancerne:
5 dage
Dag 1 - 32 km. - Milngavie til Balmaha
Dag 2 - 33 km. - Balmaha til Inverarnan
Dag 3 - 31 km. - Inverarnan til Bridge of Orchy
Dag 4 - 33 km. - Bridge of Orchy til Kinlochleven
Dag 5 - 24 km. - Kinlochleven til Fort William
6 dage
Dag 1 - 19 km. - Milngavie til Drymen
Dag 2 - 30 km. - Drymen til Rowchoish
Dag 3 - 27 km. - Rowchoish til Crianlarich
Dag 4 - 24 km. - Crianlarich til Bridge of Orchy
Dag 5 - 32 km. - Bridge of Orchy til Kinlochleven
Dag 6 - 24 km. - Kinlochleven til Fort William
7 dage
Dag 1 - 19 km. - Milngavie til Drymen
Dag 2 - 24 km. - Drymen til Rowardennan
Dag 3 - 22 km. - Rowardennan til Inverarnan
Dag 4 - 19 km. - Inverarnan til Tyndrum
Dag 5 - 15 km. - Tyndrum til Inveroran
Dag 6 - 30 km. - Inveroran til Kinlochleven
Dag 7 - 24 km. - Kinlochleven Fort William
Jeg gik selv den foreslåede tur på 6 dage. Distancerne var overkommenlige, og det passede perfekt med overnatningsmulighederne i området. Se kortet forneden med forslag til overnatning og indkøbsmuligheder langs ruten.
Medmindre du er øvet, vil jeg ikke anbefale dig at tage ruten på 5 dage. Terrænet er flere steder langs Loch Lomond meget udfordrende og kan være hårdt for knæ og ben.
Mad og drikke
Køb ind til 3 dage (morgen, middag, aften), hvis du vælger at køre den helt skrabede med telt i fri natur. Hvis du sover på hotel eller hostel er det muligt at tilkøbe mad. Tjek de enkelte steder om de tilbyder dette.
Hvis du ikke køber ind til hele turen hjemmefra, er det muligt at købe nye rationer undervejs. Første butik ligger i byen Drymen, som er en lille detour. Andet sted ligger for foden af Conic Hill i byen Balmaha. Stedet hedder Village Shop og er en lille kiosk. Næste mulighed bliver i byen Crianlarich. Her er en mindre købmand med de fleste ting, inklusiv vandresokker og spray mod de berygtede midges. Byen Tyndrum er det sidste sted på turen at kunne handle, inden du bevæger dig ud i ingenmandsland. Byen tilbyder en større købmand. Det efterfølgende sted og sidste inden Fort William er i Kinlochleven. Her findes et lille lokalt supermarked med det meste.
Vand er meget nemt at skaffe på hele ruten. Du kan enten filtrerer det fra de mange små vandløb, floder eller søer, eller fylde op på udvalgte steder. Ved siden af kiosken i Balmaha er en hane til fri afbenyttelse. Det samme gælder ved hotellet Inversnaid og hotellet i Bridge of Orchy. Hvis du sover på campingspladser undervejs, er der også muligheder for vand.
Navigation
Undervejs på hele ruten er det nemt at finde vej. Der er skilte og små symboler at følge hele vejen. Du kan supplere med et fysisk kort eller benytte “The West Highland Way app” med indbygget kort. Det kan findes i både App Store og Google Play. Du kan også benytte mit kort nedenfor. Kortet indeholder alle nødvendige informationer og kan nem hendes ned på mobilen. Se her hvordan du gør.
Hvis du benytter en GPS eller en app som kan bruge GPX filer, kan du downloade ruten forneden.
Gear
Se min pakkeliste, og få et overblik over hvad der er godt at tage med. På denne tur er det dog ekstra vigtigt at have følgende med:
Myggenet til hovedet
Regntøj eller poncho
Ekstra sokker (du bliver våd!)
Nyttige links
Outdoor Glasgow
Citylink
Scotrail
Camping permit
Smidgeup