Gendarmstien

Danmarks måske flotteste vandrerute på 84 km langs den dansk-tyske grænse. Gode muligheder for overnatning i shelter, telt og på B&B. Her kommer jeg med alle mine gode råd.

Udgivet d. 24 juni 2022.

Info

  • Længde: 3-4 dages point to point hike

  • Sværhedsgrad: Nem

  • Distance: 84 km

Trail start og navigation
Gendarmstien starter i Padborg ved Haraldsdalvej og slutter i Skovby (medmindre du tager den omvendt). For enden af Haraldsdalvej drejer du til ventre og følger hækken ind i skoven. Vær opmærksom på IKKE at tage stien over grænsen. Det vil give en omvej på knap 5 km. Gendarmstien er rigtig godt markeret langs hele ruten. Du skal blot følge de små mænd på skiltene. På intet tidspunkt på ruten havde jeg besvær med at finde vej. Nedenfor kan du downloade hele ruten som GPX fil, og loade det ind på din mobil eller smartwatch. Jeg har også vedhæftet et Google Maps kort med alle informationer omkring overnatning, vandposter, toiletter og indkøb.

Vær opmærksom på, at du undervejs kommer til at vandre på sammenlagt 6 km strand. Det kan godt være hårdt for knæene. 

Dag 2 - Du vil aldrig fare vildt, for disse mænd ses alle steder!

Dag 2 - Du vil flere gange opleve at vandre på stranden, her på vej mod Alnor Strandpark.

Transport
Det er meget nemt at komme til Gendarmstien med både offentlig transport og egen bil. Padborg St. ligger blot 7 minutters gang fra trail start. Der er også en offentlig gratis parkeringsplads (med toilet), hvor bilen trygt kan holde. Det er dog lidt mere besværligt at komme tilbage til Padborg efter ankomsten til Skovby, hvor ruten ender. Hvis du er i bil, vil jeg klart anbefalde at benytte muligheden for biltransfer. For 385 kr. får du flyttet bilen fra Padborg til Skovby (eller omvendt), så den vil stå klar til dig ved ankomst. Husk at booke ordningen i god tid, da der kan gå op til 24 timer for svartid. Du kan læse mere om ordningen her. Min kæreste og jeg benyttede os ikke af muligheden, men ud fra hvad jeg kan læse online, er det en særdeles nem og populær service. 
Du kan parkere din bil her med start i:

Padborg, P-pladsen over for Haraldsdalvej 3, 6330 Padborg
Skovby, P-pladsen ved Brugsen, Kegnæsvej 52, 6470 Sydals

Hvis du derimod er med offentlige transport tilbage fra Skovby til Padborg, kan du se frem til over 2 timers rejsetid plus ventetid mellem busserne. Bus 229 kører fra Skovby (Busstop: Skovby, Kegnæsvej v Skovbyvej, 100 meter fra Brugsen i nordgående retning) regelmæssigt på hverdage. Om lørdag er der meget få afgange, og slet ingen på søndag og helligdage. Du kan finde køreplanen her. OBS. Dobbelttjek altid om køreplanen er aktuel for den dag du skal rejse.

Vi endte vores vandring i Sønderborg pga. manglende transportmuligheder fra Skovby en søndag. I Sønderborg kører bus 110 reglmæssigt alle uges dage fra Sønderborg Busstation til Kruså. I Kruså skifter du til bus 220, som kører dig direkte til Padborg St. Busserne i Kruså er koordineret, så det er nemt at skifte og du kun skal vente få minutter. De holder lige ved siden af hinanden. 

Bus 110 stopper også i Gråsten, hvis din rejse starter eller stopper her.

Den officielle hjemmeside for Gendarmstien har en god beskrivelse af samtlige kombinationer af busruter.

Tid på året
Gendarmstien kan vandres hele året rundt, men jeg vil anbefalde at gøre det i sommerhalvåret. Maj til september er det ideelle tidspunkt at vandre i, men også det mest populære tidspunkt at gøre det. Shelters kan nemt være fyldt i weekenden i højsæson. En uheldig kold østenvind kan gøre turen særdeles kold i foråret, specielt omkring påske. Læs derfor altid op på vejret inden afrejse. I vinterhalvåret er flere af de offentlige toiletter lukkede og låste.

Dag 3 - Ruten snoer sig mellem vand og land.

Dag 3 - Stien kort efter Brunsnæs.

Dag 1 - Teltpladsen i Kollund Skov med bålsted og rist.

Dag 1 - Shelterplads med fire shelters i den østlige ende af Kollund Skov. Her er også vand og muldtoilet.

Overnatning 
Du finder alt lige fra teltpladser og shelter til B&B, hoteller og campingpladser på Gendarmstien. Udbudet er stort, og du kan finde noget i alle prisklasser. Der er specielt mange telt og shelterpladser langs ruten, hvilket vi benyttede os af. Vores tidsplan og overnatning så således ud: 

Dag 1 - 8,3 km, Padborg til Kollund Skov
Dag 2 - 24,2 km, Kollund Skov til Broager Shelterplads (1 km syd for byen)
Dag 3 - 32 km, Broager Shelterplads til Sønderborg Busstation

Vi startede sent efter arbejde kl. 19 med at vandre fra Padborg. Det passede med overnatning i telt i Kollund Skov på en teltplads tæt ved ruten. Den første shelterplads i Kollund Skov helt nede ved vandet er populær, og bliver oftest fyldt hurtigt. Det måtte vi også indse. Blot få 100 meter derfra længere inde i skoven finder du en fantastisk teltplads med rist og bålsted. Der er ingen vandpost. I den østlige del af Kollund Skov finder du også en stor shelterplads med fire store shelters. Der er også muldtoilet og vandpost. Det er her muligt at booke en shelter på forhånd til 50 kr. Vi vil klart gå efter denne plads næste gang.
På dag 2 endte vi i en shelter 1 km syd for Broager. Der er muldtoilet, vandpost, bålsted og søudsigt på pladsen. Vi delte den med tre andre. Rigtig mange måtte gå forgæves i løbet af aften. I Broager er det muligt at handle ind, hvilket gør pladsen til et populært sted. Hvis pladsen er fyldt, kan du forsætte 2 km længere ad ruten og prøve lykken ved shelterpladsen ved Illerstrandvej. Her er det ogå tilladt at slå telt op. Stedet ligger direkte på ruten. 

Efter dag 3 tog vi en bus hjem fra Sønderborg. Hvis vi havde forsat turen, ville vi have sovet på teltpladsen ved Klinting Hoved, lidt øst for Sønderborg. Der er bålsted på pladsen, men intet vand. Stedet ligger helt ned til kysten i skoven. 

En alternativ tidsplan med overnatning i telt og shelter kan se således ud:

Dag 1 - 25,2 km, Padborg til Alnor Strandpark i Gråsten
Dag 2 - 23,1 km, Gråsten til Kobbelskov 
Dag 3 - 20,8 km, Kobbelskov til Klinting Hoved øst for Sønderborg
Dag 4 - 14,9 km Klinting Hoved til Skovby

Følger du denne tidsplan, vil du i Gråsten på dag 1 kunne sove i shelter i Alnor Strandpark. Der er kun én shelter med plads til fire personer. I parken finder du også et offentligt toilet og vandpost. Hvis pladsen er optaget, kan du sove i telt i Rinkenæs Skov lidt nordvest for Gråsten. Det er ca. 3 km fra ruten, men du kan kombinere det med et tur forbi Superbrugsen i Gråsten. 

På dag 2 vil jeg anfalde at sove i Kobbelskov. Lige kort før Kobbelskov finder du en shelter med en vandpost. Jeg vil dog tage mit telt og slå det op i Kobbelskov, for stedet er fuldstændig magisk med udsigt over vandet, og store flotte bøgetræer omkring dig. 

Efter Sønderborg på dag 3 kan du sove i telt ved Klingting Hoved. Her er ingen vandpost, så få fyldt dine vanddepoter i Sønderborg.  

Jeg vil klart anbefale at medbringe et telt på denne rute, da mange af shelterpladserne hurtigt bliver fyldt op. Det er klart den rute i Danmark jeg har oplevet flest vandrer på. En stor del af dem var tyske turister. 

Hvis du er mere til en seng på et B&B eller hotel, vil jeg anbefale af undersøge det officelle kort over ruten her.  Ude i højre side af siden, kan du krydse “sov i en seng” af og samtlige B&B/hoteller vises. Der er også kontaktinformationer og priser. En mobilvenlig version kan ses her.

Dag 2 - På dette fantastiske område i Kobbelskov, er det muligt at slå telt op. Vand kan hentes fra den nordlige teltplads i skoven.

Dag 2 - Bag grillen “Træf Punkt” i Gråsten finder du et offentlige toilet.

Dag 2 - Hvem siger ikke ja til en omgang pølsemix fra grillen “Træf Punkt” i Gråsten? Stedet ligger direkte på ruten.

Mad og drikke
Generelt på hele ruten er det nemt at skaffe vand. Du behøver ikke vandre med mere end en liter ad gangen. I Padborg kan du skaffe vand på det offentlige toilet ved parkeringspladsen over for Haraldsdalvej 3, hvor stien starter. Næste vandpost er blot en kilometer inde i skoven efter Padborg. I Kollund Skov, tæt ved vandet, finder du igen en vandpost. Ved shelterpladsen i den østlige ende af Kollund Skov finder du også en vandpost. Ved Sønderhav og Rønshoved finder du to offentlige toiletter, hvor der kan tapes vand. I Gråsten findes en vandpost i Alnor Strandpark. Syd for Broager ved shelterpladsen kan også tapes vand. Syd for Kobbelskov ved shelterpladsen kan ligeledes tapes vand. Nord for Kobbelskov, lidt væk fra ruten findes en stor teltplads med muldtoilet og vandpost. På gavlen til toilethuset ved Vemmingbund Strand kan der også skaffes vand. Når du ankommer til Sønderborg kan der også tapes ved deres offenlige toilet. Tjek mit kort ud, og du vil finde samtlige vandposter.

Mad til turen kan købes undervejs. Første indkøbsmulighed er i Padborg, hvor der ligger en Superbrugsen og en Netto. I Gråsten, Broager og Sønderborg finder du ligeledes indkøbsmuligheder. I Gråsten passerer du den lokale grill, hvor en pølsemix altid gør godt. I Hørup og Skovby efter Sønderborg kan Dagli’Brugsen hjælpe til.

Det er i hvert fald ikke en rute, hvor mad og drikke bliver et problem! 

Dag 3 - Der findes stadig de mest spøjse tidslommer i Dannmark, her på vej ind i Sønderborg.

Dag 3 - Ankomst til Sønderborg med udsigt til slottet.

Kan jeg medbringe min hund?
Som de fleste andre vandreruter i Danmark, kan du sagtens tage din hund med, så længe den er i snor. 

Gear
Pak let, og spar på vand og mad. De to ting kan hurtig veje meget, og det er nemt at skaffe undervejs. Hvis telt bliver for tungt, overvej da ruten med overnatning i B&B. Min gearliste for denne tur, kan ses på Lighterpack.

Jeg har lavet en generel gearliste samt tips og tricks til gear, som du kan finde her.  

Min vurdering
Gendarmstien er absolut en af de bedste ruter i Danmark. Naturen er varierende og smuk, stierne er gode og overnatningsmulighederne med telt og shelter er sublime. Hvis man er til overnatning i seng, er det også supernemt. Der er rigeligt med vandposter og indkøbmulighederne er gode. Eneste minus er mængden af vandrere i højsæsonen. Shelterpladserne bliver hurtigt fyldt op, så man kan ikke altid regne med at overnatte, hvor man regner med - men du vil altid kunne finde pladser hvis du vandre videre. En anden minus er transporten ud af Skovby, som ikke er muligt om søndagen med offentligt transport.

Nyttige links
Offcielle hjemmeside: https://gendarmsti.dk/da/ 
Busplaner: https://www.sydtrafik.dk/ 
Biltranfer: https://gendarmstienflex.dk/ny/bil-transfer